最美情侣中文字幕电影,在线麻豆精品传媒,在线网站高清黄,久久黄色视频

歡迎光臨散文網(wǎng) 會(huì)員登陸 & 注冊(cè)

【詳細(xì)真題解析】2018年高考英語全國卷二真題全面解析

2021-03-31 15:22 作者:英語卡卡西  | 我要投稿

2018年高考英語全國II卷真題全面解析

  ——英語教研組研發(fā)

  適用地區(qū):甘肅、青海、內(nèi)蒙古、黑龍江、吉林、遼寧、寧夏、新疆、陜西、重慶、海南(聽力部分詳見本卷的聽力真題解析)

  2018年高考英語全國II卷試題內(nèi)容選材豐富,增強(qiáng)了中華文化浸透。試卷難度略有下降,但是試題重點(diǎn)突出,命題思路清晰,重點(diǎn)考查英語運(yùn)用能力。突出基礎(chǔ)性、綜合性、應(yīng)用性和創(chuàng)新性考查。


專題解析

  閱讀的四篇題材都貼近學(xué)生的生活,文章地道,原汁原味,內(nèi)容豐富,體現(xiàn)時(shí)代特色,同時(shí)倡導(dǎo)積極健康的生活態(tài)度和生活方式。題目的設(shè)置主要是細(xì)節(jié)題和推斷題,難度不大。


閱讀理解

A篇

Summer Activities

Students should read the list with their parents?/?carers, and select Two activities they would like to do. Forms will be available in school and online for them to indicate their choices and return to school. Before choices are finalised, parents?/?carers will be asked to sign to confirm their child’s choices.

21. Which activity will you choose if you want to go camping?

A. OUT. ???????

B. WBP. ????

C. CRF. ?????

D. POT.

22. What will the students do on Tuesday with Mrs. Wilson?

A. Travel to London.

B. See a parade and fireworks.

C. Tour central Paris.

D. Visit the WWI battlefields.

23. How long does Potty about Potter last?

A. Two?days.

B. Four days. ?????????

C. Five days.

D. One week.

答案與概要:21-23 ADA。本文是一篇應(yīng)用文,介紹了四種暑期活動(dòng),讓學(xué)生和家長選擇他們?cè)敢鈪⒓拥膬身?xiàng)。表格介紹了活動(dòng)的名稱、內(nèi)容及特色、工作人員及價(jià)格。


21. 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)題干中的go camping,我們可以迅速瀏覽到第一個(gè)活動(dòng)當(dāng)中的wild camping這個(gè)關(guān)鍵信息,并鎖定答案為A。

22. 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)題干中的with Wilson,我們首先就知道具體信息要從第二個(gè)活動(dòng)中找,然后根據(jù)On Monday we travel to London. After staying overnight in London, we travel on Day 2 to northern France to visit the World War I battle fields判定周二,也就是第二天到法國北部去參觀一戰(zhàn)的戰(zhàn)場(chǎng),故選D。

23. 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)題干中的信息Potty about Potter,可知應(yīng)該從最后一種活動(dòng)來尋找答案。關(guān)鍵信息overnight意為“一夜的逗留”,因此這個(gè)活動(dòng)是持續(xù)兩天,故選A。

點(diǎn)撥:

做表格應(yīng)用文題型時(shí)一定要先看題干,鎖定主要信息,再從相關(guān)的文中找答案,既能準(zhǔn)確地得到答案,又能節(jié)約寶貴的時(shí)間。這類題型的試題相對(duì)來說較簡單,所以不能丟分。



B

Many of us love July because it’s the month when nature’s berries and stone fruits are in abundance. These colourful and sweet jewels from British Columbia’s fields are little powerhouses of nutritional protection.

Of?the?common?berries, strawberries are highest in vitamin C,(27) although, because of their seeds, raspberries contain a little more protein (蛋白質(zhì)), iron and?zinc (not that fruits have much protein). Blueberries are particularly high in antioxidants (抗氧化物質(zhì)). The yellow and orange stone fruits such as peaches are high in the carotenoids we turn into vitamin A and which are antioxidants. (24)As for cherries (櫻桃), they are so delicious who cares??However, they are rich in vitamin C.

When combined with berries or slices of other fruits, frozen bananas make an excellent base for thick, cooling fruit shakes and low fat “ice cream”. For this purpose, select ripe bananas for freezing as they are much sweeter. Remove the skin and place them in plastic bags or containers and freeze.?(25)If you like, a squeeze of fresh lemon juice on the bananas will prevent them turning brown.?Frozen bananas will last several weeks, depending on their ripeness and the temperature of the freezer.

If you have?a juicer, you can simply feed in frozen bananas and some berries or sliced fruit. Out comes a “soft-serve” creamy dessert, to be eaten right away. This makes a fun activity for a children’s party;(26)?they love feeding the fruit and frozen bananas into the top of the machine?and watching the ice cream come out below.

24. What does the author seem to like about cherries?

A. They contain protein.

B. They are high in vitamin A.

C. They have a pleasant taste.

D. They are rich in antioxidants.

25. Why is fresh lemon juice used in freezing bananas?

A. To make them smell better.

B. To keep their colour.

C. To speed up their ripening.

D. To improve their nutrition.

26. What is “a juicer” in the last paragraph?

A. A dessert. ???????????????

B. A drink.

C. A container. ?????????????

D. A machine.

27. From which is the text probably taken?

A. A biology textbook. ??????

B. A health magazine.

C. A research paper. ?????????

D. A travel brochure.

答案與概要:?

24-27 CBDB。本文是一篇日常生活類說明文。

主要介紹了各種莓類和其他類水果營養(yǎng)豐富以及和冰凍香蕉等水果搭配的兩種不同食用方法:果昔和冰淇淋。


24. 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第二段中As for cherries, they are so delicious who cares?可知作者在乎的是櫻桃的美味,故選C。

25. 細(xì)節(jié)理解題。 根據(jù)第三段中的If you like, a squeeze of fresh lemon juice on the bananas will prevent them turning brown.可知往香蕉上滴新鮮的檸檬汁是為了防止香蕉變成褐色,也就是新鮮的檸檬汁是被用來保持香蕉顏色的,故選B。

26. 詞義猜測(cè)題。根據(jù)最后一段中they love feeding the fruit and frozen bananas into the top of the machine and watching the ice cream come out below可知孩子們喜歡把一些水果和冷凍的香蕉放入到機(jī)器的上部,然后看到冰淇淋從下面出來,可以推斷出a juicer是一臺(tái)機(jī)器,故選D。

27. 推理判斷題。這道題考查文章出處,全文主要介紹了各種莓類所含營養(yǎng)成分以及和冰凍香蕉等水果搭配的食用方法,由此可推測(cè)這篇文章可能來自健康雜志。

點(diǎn)撥:

做文章出處的推理判斷題,可以用排除法。如第27題:生物教科書、健康雜志、研究論文和旅游手冊(cè)。因?yàn)楦粘I钪械某院绕萜菹嚓P(guān),所以是健康雜志,不是教科書,不是論文也不是旅游手冊(cè)。



C

(28)Teens and younger children are reading a lot less for fun, according to a Common Sense Media?report?published Monday.

While the decline over the past decade is steep for teen readers, some data in the report shows that reading remains a big part of many children’s lives, and indicates how parents might help encourage more reading.

(29)According to the report’s key findings,?“the proportion (比例) who say they ‘hardly ever’ read for fun?has gone from 8 percent of 13-year-olds and 9 percent of 17-year-olds in 1984 to 22 percent and 27 percent respectively today.”

The report data shows that pleasure reading levels for younger children, ages 2-8, remain largely the same. But the amount of time spent in reading each session has declined, from closer to an hour or more to closer to a half hour per session.

When it comes to technology and reading, the report does little to counsel (建議) parents looking for data about the effect of e-readers and tablets on reading.?(30)It does point out that many parents still limit electronic reading,?mainly due to concerns about increased screen time.

(31)The most hopeful data shared in the report shows clear evidence of parents serving as examples and important guides for their kids when it comes to reading.?Data shows that kids and teens who do read frequently, compared to infrequent readers, have more books in the home, more books purchased for them, parents who read more often, and parents who set aside time for them to read.

As the end of school approaches, and school vacation reading lists loom (逼近) ahead,?parents might take this chance to step in and make their own summer reading list and plan a family trip to the library or bookstore.

28. What is the Common Sense Media report probably about?

A. Children’s reading habits. ?????

B. Quality of children’s books.

C. Children’s after-class activities. ?

D. Parent-child relationships.

29. Where can you find the data that best supports “children are

reading a lot less for fun”?

A. In paragraph 2. ??????????

B. In paragraph 3.

C. In paragraph 4. ??????????

D. In paragraph 5.

30. Why do many parents limit electronic reading?

A. E-books are of poor quality. ??

B. It could be a waste of time.

C. It may harm children’s health.

D. E-readers are expensive.

31. How should parents encourage their children to read more?

A. Act as role models for them.

B. Ask them to write book reports.

C. Set up reading groups for them.

D.?Talk with their reading class teachers.

答案與概要:

28-31 ABCA。本文是一篇報(bào)道,報(bào)告顯示青少年快樂閱讀的人數(shù)呈下降趨勢(shì)。并且在閱讀方面父母起著榜樣的力量,并對(duì)孩子有引導(dǎo)作用。


28. 事實(shí)細(xì)節(jié)題。根據(jù)文章的第一句話,我們可以知道這則報(bào)告主要是關(guān)于閱讀習(xí)慣的,故選A。

29. 事實(shí)細(xì)節(jié)題。根據(jù)第三段中提到的數(shù)據(jù)the proportion (比例) who say they ‘hardly ever’ read for fun has gone from 8 percent of 13-year-olds and 9 percent of 17-year-olds in 1984 to 22 percent and 27 percent respectively today. 可知青少年快樂閱讀的人數(shù)呈下降趨勢(shì),故選B。

30. 推理判斷題。根據(jù)倒數(shù)第三段最后一句many parents still limit electronic reading, mainly due to concerns about increased screen time可知許多家長仍然限制電子閱讀,主要是由于擔(dān)心看電子屏幕的時(shí)間增多,也就是擔(dān)心會(huì)傷害孩子們的健康,故選C。

31. 推理判斷題。根據(jù)倒數(shù)第一、二段可知,在讀書方面父母是孩子的榜樣。倒數(shù)第二段講數(shù)據(jù)顯示經(jīng)常讀書的孩子家里有更多的書,他們的父母給他們買的書也更多,其父母也更經(jīng)常讀書。倒數(shù)第一段講假期將至,家長可以抓住機(jī)會(huì)列出自己的書單,并制定一家人去圖書館和書店的計(jì)劃,由此可推知,父母如果想鼓勵(lì)孩子多讀書,自己應(yīng)該為孩子樹立榜樣,故選A。

點(diǎn)撥:

掌握文章主旨大意非常重要,此閱讀的第28題和31題都是需要考生抓住主要內(nèi)容,明白了主要語意,試題就迎刃而解了。



D

We’ve all been there:?in a lift, in line at the bank or on an airplane,(32) surrounded by people who are, like us,?deeply focused on their smartphones or, worse, struggling with the uncomfortable silence.

What’s the problem? It’s possible that we all have compromised conversational intelligence. It’s more likely that none of us start a conversation because it’s awkward and challenging, or we think it’s annoying and unnecessary. (35)But the next time you find yourself among strangers, consider that small talk is worth the trouble. Experts say it’s an invaluable social practice that results in big benefits.

Dismissing small talk as unimportant is easy, but we can’t forget that deep relationships wouldn’t even exist if it weren’t for casual conversation.?Small talk is the grease (潤滑劑) for social communication, says Bernardo Carducci, director of the Shyness Research Institute at Indiana University Southeast. “Almost every great love story and each big business deal begins with small talk,” he explains. (33)“The key to successful small talk is learning how to connect with others, not just communicate with them.”

In a 2014 study, Elizabeth Dunn, associate professor of psychology at UBC,(34)?invited people on their way into a coffee shop. One group was asked to seek?out an interaction (互動(dòng)) with its waiter; the other, to speak only when necessary. (34)The results showed that?those who chatted with their server reported significantly higher positive feelings and a better coffee shop experience. “It’s not that talking to the waiter is better than talking to your?husband,” says Dunn. “(34)But interactions with peripheral (邊緣的)?members of our social neTwork matter for our well-being(健康; 幸福) also.”

Dunn believes that people who reach out to strangers feel a significantly greater sense of belonging, a bond with others. Carducci believes developing such a sense of belonging starts with small talk. “Small talk is the basis of good manners,” he says.

32. What phenomenon is described in the first paragraph?

A. Addiction to smartphones.

B. Inappropriate behaviours in public places.

C. Absence of communication beTween strangers.

D. Impatience with slow service.

33. What is important for successful small talk according to Carducci?

A. Showing good manners.

B. Relating to other people.

C. Focusing on a topic.

D. Making business deals.

34. What does the coffee-shop study suggest about small talk?

A. It improves family relationships.

B. It raises people’s confidence.

C. It matters as much as formal talk.

D. It makes people feel good.

35. What is the best title for the text?

A. Conversation Counts

B. Ways of Making Small Talk

C. Benefits of Small Talk

D. Uncomfortable Silence

答案與概要:

32-35 CBDC。本文是一篇議論文,主要論述了閑談在人際交往中的好處及重要性。


32. 推理判斷題。第一段提到公共場(chǎng)合中,在周圍都是人的情況下,人們只是專注地盯著自己的手機(jī),甚或苦苦掙扎于令人不自在的沉默中。從中可以推斷出這段描述了陌生人之間缺少交流,故選C。

33. 事實(shí)細(xì)節(jié)題。 第三段中Carducci說The key to successful small talk is learning how to connect with others, not just communicate with them. 可知他認(rèn)為與他人建立良好關(guān)系才是成功閑談的關(guān)鍵,故選B。

34. 事實(shí)細(xì)節(jié)題。 根據(jù)倒數(shù)第二段中的The results showed that those who chatted with their server reported significantly higher positive feelings ...以及But interactions with peripheral members of our social neTwork matter for our well-being also. 可知閑談會(huì)使人感覺良好。

35. 主旨大意題。文章第二段就提出論點(diǎn):Experts say it’s an invaluable social practice that results in big benefits,接下來便通過引用專家的言論以及實(shí)驗(yàn)結(jié)果來證明閑談的益處及重要性,所以其主旨是“閑談的益處”。

點(diǎn)撥:做議論文關(guān)鍵是找出論點(diǎn),往往這類文章都會(huì)考到主旨要義題,論點(diǎn)明確了,這道題的答案自然就有了。

專題解析

? ? ? ? 七選五題型,要求考生從整體上把握文章的邏輯結(jié)構(gòu)和內(nèi)容上的聯(lián)系,理解句子之間、段落之間的關(guān)系,所以理解整篇文章的基本結(jié)構(gòu)或段落的語篇結(jié)構(gòu)對(duì)解題很有幫助。

? ? ? ?這篇文章講述了晨練的四種好處,整體比較簡單。

If you are already making the time to exercise, it is good indeed! With such busy lives, it can be hard to try and find the time to work out.???36???Working out in the morning provides additional benefits beyond being physically fit.

●?Your productivity is improved. Exercising makes you more awake and ready to handle whatever is ahead of you for the day.???37??

●?Your metabolism?(新陳代謝) gets a head start.???38???If you work out in the?mornings, then you will be getting the calorie?(卡路里) burning benefits for the whole day, not in your sleep.

●???39???Studies found that people who woke up early for exercise slept better than those who exercised in the evening. Exercise energizes you, so it is more difficult to relax and have a peaceful sleep when you are very excited.

●???40???If you work out bright and early in the morning, you will be more likely to stick to healthy food choices throughout the day. Who would want to ruin their good workout by eating junk food? You will want to continue to focus on positive choices.

There are a lot of benefits to working out, especially in the mornings. Set your alarm clock an hour early and push yourself to work out! You will feel energized all day long.

A.?You will stick to your diet.

B.?Your quality of sleep improves.

C.?You prefer healthy food to fast food.

D.?There is no reason you should exercise in the morning.

E.?You can keep your head clear for 4-10 hours after exercise.

F.?After you exercise, you continue to burn calories throughout the day.

G.?If you are planning to do exercise regularly, or you’re doing it now, then listen up!

答案與概要:

36-40 GEFBA。 這是一篇說明文。列舉了晨練對(duì)人體的四種好處,號(hào)召人們?cè)琰c(diǎn)起床,鍛煉身體。


36. 此處需要一個(gè)承上啟下的句子。上文是“如果你準(zhǔn)備抽出時(shí)間鍛煉,那很好。生活忙碌很難找出時(shí)間去鍛煉?!毕乱痪涫恰俺烤毑粌H對(duì)身體健康有益,還能提供額外的好處?!盙選項(xiàng)“如果你計(jì)劃定期鍛煉或者現(xiàn)在已經(jīng)定期鍛煉了,那么聽好了!”符合語境。

37. 上一句“Exercising makes you more awake鍛煉能讓你更清醒”,E選項(xiàng)“你可以在運(yùn)動(dòng)后保持頭腦清醒4至10個(gè)小時(shí)?!笔菍?duì)此句的進(jìn)一步解釋,符合語境。

38. 上一句“晨練是新陳代謝的開始”,下一句“如果晨練,你將會(huì)消耗卡路里受益一整天,不僅僅在睡眠時(shí)”,F(xiàn)選項(xiàng)“鍛煉后,這一天里你將繼續(xù)消耗卡路里”符合邏輯。

39. 考查段首句。下一句“早起鍛煉的人比晚上鍛煉的人睡得好”。B選項(xiàng)“你的睡眠質(zhì)量提高了?!笔菍?duì)下一句內(nèi)容的總述,符合語境。

40. 考查段首句。下一句“如果你在早晨鍛煉身體,你將更有可能一天堅(jiān)持健康的食物選擇?!?,A選項(xiàng)“你將堅(jiān)持你的飲食?!狈线壿?。


點(diǎn)撥:
本篇文章采用總分總的結(jié)構(gòu),第一段和最后一段是總述,中間是分述,中間每段都是主題句加分述句構(gòu)成。?


專題解析

? ? ? ? 完形填空是一篇記敘文,講述的是一位父親在救了一位少年后,發(fā)現(xiàn)這位少年是自己多年未見的兒子。文章比較好理解,相對(duì)去年的完形填空要簡單。

? ? ? ?此題既考查了學(xué)生對(duì)上下文的理解能力,對(duì)文章整體脈絡(luò)的把握,同時(shí)也考查了考生對(duì)于一些名詞、動(dòng)詞、形容詞及副詞等的辨析能力。

Two weeks earlier, my son, Ben, had got in touch. He’d moved to England with his mum when he was three and it had been 13 years since I’d??41 ??seen him. So imagine my???42 ??when he emailed me saying he wanted to come to visit me.

I was???43 ?! I arrived early at Byron Bay where we were supposed to???44 ?. The bay was???45 ??in sunshine, and there was a group of kayakers around 150m off the shore. Getting a little???46 ?, I realized one kayak (皮劃艇) was in???47 ?. “Something’s not???48 ?!” I took off my T-shirt and???49 ??into the water. I saw there were Two instructors on board and a man lying across the middle. He was???50 ??violently. Linking arms with one of the instructors,?I helped???51 ??the young man out of the water. He was unconscious and as I looked at his face, something???52 ??to me. Those brown eyes were very???53 ?. “What’s his name?” I asked the instructor. “Ben,” he replied, and immediately I???54 ?. That stranger was my son!

The instructors called for an ambulance.???55 ?, after a brief stay in hospital, Ben was well enough to be allowed to???56 ??and later the family met up for dinner. We chatted about everything and then Ben???57 ??to me. “I just want to say thank you,” he said. “You???58 ??my life!”

I still can’t believe what a???59 ??it was. I’m just so glad I was there???60 ??to help my son.

41. A. alsoB. oftenC. evenD. last

42. A. delightB. reliefC. angerD. worry

43. A. scaredB. shockedC. thrilledD. ashamed

44. A. talkB. stayC. meetD. settle

45. A. bathedB. cleanC. deepD. formed

46. A. fasterB. closerC. heavierD. wiser

47. A. troubleB. advanceC. questionD. battle

48. A. realB. rightC. fair??D. fit

49. A. staredB. sankC. divedD. fell

50. A. arguingB. fightingC. shoutingD. shaking

51. A. leadB. persuadeC. carryD. keep

52. A. happenedB. occurredC. appliedD. appealed

53. A. sharpB. pleasantC. attractive???D. familiar

54. A. agreedB. hesitatedC. doubtedD. knew

55. A. FortunatelyB. FranklyC. SadlyD. Suddenly

56. A. returnB. relaxC. speakD. leave

57. A. jokedB. turnedC. listenedD. pointed

58. A. createdB. honoredC. savedD. guided

59. A. coincidenceB. changeC. pity????????D. pain

60. A. on boardB. in timeC. for sureD. on purpose

答案與概要:

41-45 DACCA 46-50 BABCD 51-55 CBDDA 56-60 DBCAB。這是一篇記敘文。講述了作者救的年輕人竟然是自己13年未見的兒子。


41. 副詞詞義辨析。根據(jù)第一句可知“兩個(gè)星期前作者的兒子和他取得了聯(lián)系”。兒子在3歲時(shí)隨母去了英國,他們應(yīng)該是多年沒見了。last“最近,上次”符合語境,距作者上一次見到兒子已經(jīng)有13年了。

42. 名詞詞義辨析。作者與兒子13年未見,當(dāng)收到兒子的郵件說要來看望他時(shí)自然是很高興的,因此選delight。

43. 形容詞詞義辨析。根據(jù)第一段可知作者即將要與分別了13年的兒子相見,再結(jié)合第二段中他早早地就來到了見面的地點(diǎn),可知他應(yīng)該是非常興奮的。scared“害怕的”;shocked“吃驚的”; thrilled “非常興奮的”;ashamed“內(nèi)疚的,慚愧的”。

44. 動(dòng)詞詞義辨析。根據(jù)空前可知,作者很早就到了拜倫灣,應(yīng)該在那里見面,因此選meet。

45. 形容詞詞義辨析。根據(jù)上下文可知,早晨海灣應(yīng)該是沐浴在陽光里。 bathed沐浴;clean清掃;deep深處; formed形成。

46. 形容詞詞義辨析。上一句提到一群人在距離岸邊150米遠(yuǎn)的地方劃皮筏艇。根據(jù)下文可知,作者發(fā)現(xiàn)一艘皮筏艇出現(xiàn)了意外情況,因此推測(cè)他需要更靠近一點(diǎn)才能注意到這些,因此選closer。

47. 名詞詞義辨析。根據(jù)下文兒子出現(xiàn)意外情況可知,一只皮筏艇was in trouble“遇到麻煩”。

48. 形容詞詞義辨析。根據(jù)上一句有一艘皮筏艇遇到了麻煩,因此作者認(rèn)為事情有些不對(duì)勁了。right“正常,情況良好”。

49. 動(dòng)詞詞義辨析。前文I took off my T-shirt和空后into the water可知作者脫下T恤衫,跳進(jìn)了水中。dive“跳水”。

50. 動(dòng)詞詞義辨析。根據(jù)下文“He was unconscious他已不省人事”可排除arguing爭(zhēng)論,辯論,fighting打架和shouting呼喊。只有shaking“顫抖,發(fā)抖”符合語境。

51. 動(dòng)詞詞義辨析。根據(jù)Linking arms with one of the instructors可知作者和一位教練挽著胳膊將這個(gè)不省人事的年輕人抬出了水面。carry“搬運(yùn),抬”。

52. 動(dòng)詞詞義辨析。作者看了看這個(gè)年輕人的面孔,接著問了他的名字,因此可推測(cè)作者應(yīng)是想起了什么。something occurred to sb. 表示“某人突然想起某事”。happen to“遭到,遇到”;apply to“申請(qǐng),對(duì)……有效”;appeal to sb.“對(duì)某人有吸引力,懇求某人”。

53. 形容詞詞義辨析。根據(jù)后句作者詢問教練落水者的姓名,以及此段最后一句That stranger was my son可知familiar“熟悉的”符合語境。

54. 動(dòng)詞詞義辨析。 根據(jù)第一段交代兒子叫Ben,現(xiàn)在教練回答“Ben” 可推斷作者馬上就明白了眼前這個(gè)年輕人就是自己的兒子。knew符合語境。

55. 副詞詞義辨析。 根據(jù)下句and later the family met up for dinner可知作者的兒子很快就被允許出院了。雖然剛剛遇到了麻煩,但是能很快就離開醫(yī)院也算幸運(yùn)了。Fortunately“幸運(yùn)地,僥幸地”。

56. 動(dòng)詞詞義辨析。根據(jù)空前was well enough和空后the family met up for dinner,可知作者的兒子在醫(yī)院待了很短的時(shí)間就被允許出院了。 leave“離開”。

57. 動(dòng)詞詞義辨析。一家人聚在一起吃飯,接著作者的兒子對(duì)他說了句感謝的話。turned“轉(zhuǎn)身,轉(zhuǎn)過頭來”符合語境。

58. 動(dòng)詞詞義辨析。根據(jù)前文可知,作者救了他的兒子。

59. 名詞詞義辨析。作者一次偶然救人,沒想到救的是分別已久的兒子,這純屬巧合,因此coincidence符合語境。

60. 介詞詞組詞義辨析。作者為了和自己的13年未謀面的兒子見面,早早地趕到了見面的地點(diǎn),沒想到看到了意外事故,成功救了自己的兒子,因此in time“及時(shí)”符合語境。on board“在船上,在飛機(jī)上”; for sure“無疑,肯定”;on purpose“故意,有意地”。

點(diǎn)撥:

完形填空重在考查詞匯或詞組的應(yīng)用,平時(shí)應(yīng)加強(qiáng)閱讀,增強(qiáng)語感,熟悉詞匯的使用,做起完形填空題會(huì)很得心應(yīng)手。


專題解析


? ? ? ?語法填空側(cè)重對(duì)基本語法知識(shí)的考查。考查點(diǎn)覆蓋全面,包括定語從句、非謂語動(dòng)詞、動(dòng)詞時(shí)態(tài)、名詞、冠詞、介詞以及連詞。語法填空題考了三個(gè)詞形轉(zhuǎn)換,突出了對(duì)于3500核心詞匯的檢測(cè)。在考查覆蓋點(diǎn)方面,布局合理,考查全面。

Diets have changed in China?—?and so too has its top crop. Since 2011, the country???61 ??(grow) more corn than rice. Corn production has jumped nearly 125 percent over???62 ??past 25 years, while rice has increased only 7 percent.

A taste for meat is???63 ??(actual) behind the change: An important part of its corn is used to feed chickens, pigs, and cattle. Another reason for corn’s?rise: The government encourages farmers to grow corn instead of rice???64 ??(improve) water quality. Corn uses less water???65 ??rice and creates less fertilizer (化肥) runoff. This switch has decreased???66 ??(pollute) in the country’s major lakes and reservoirs and made drinking water safer for people.

According to the World Bank, China accounts for about 30 percent of total???67 ??(globe) fertilizer consumption. The Chinese Ministry of Agriculture finds that beTween 2005?—?when the government???68 ??(start) a soil-testing program???69 ??gives specific fertilizer recommendations to farmers?—?and 2011, fertilizer use dropped by 7.7 million tons. That prevented the emission (排放) of 51.8 million tons of carbon dioxide. China’s approach to protecting its environment while???70 ??(feed) its citizens “offers useful lessons for agriculture and food policymakers worldwide,” says the bank’s Juergen Voegele.

概要


本文是一篇說明文。文中講述了中國為保護(hù)環(huán)境在農(nóng)作物種植上做了一些結(jié)構(gòu)調(diào)整,促進(jìn)了全球生態(tài)環(huán)境的改善。

答案與解析


  61.?has grown。考查時(shí)態(tài)。 由“自2011年以來”可知此處表示的是從過去的某個(gè)時(shí)間開始,一直持續(xù)到現(xiàn)在,所以用現(xiàn)在完成時(shí),另外主語the country 是單數(shù)名詞,所以應(yīng)該填has grown。

  62.?the。 考查冠詞。此處特指過去的25年。

  63.?actually。考查副詞,在此處作狀語修飾介詞短語behind the change。

  64.?to improve。 考查非謂語動(dòng)詞。根據(jù)語境“改善水質(zhì)”是“政府鼓勵(lì)農(nóng)民種玉米而不種水稻”的目的,動(dòng)詞不定式作目的狀語。

  65.?than??疾檫B詞。 less是little的比較級(jí),than引出比較對(duì)象。

  66.?pollution??疾樵~性轉(zhuǎn)換。 此處作動(dòng)詞decrease的賓語,應(yīng)填名詞pollution。

  67.?global。考查詞性轉(zhuǎn)換。 此處和total一起修飾名詞短語fertilizer consumption,故填形容詞形式,意為“全世界的化肥總消耗量”。

  68.?started。考查動(dòng)詞時(shí)態(tài)。 根據(jù)上下文可知在說2005年發(fā)生的事情,應(yīng)該用動(dòng)詞的一般過去式。

  69.?that / which??疾槎ㄕZ從句關(guān)系詞。 根據(jù)語境“… gives specific fertilizer recommendations to farmers”修飾 “a soil-testing program”,先行詞表示物,關(guān)系代詞作定語從句的主語,用that或者which。

  70.?feeding??疾榫湫?。when / while + 現(xiàn)在分詞短語作時(shí)間狀語,相當(dāng)于when / while 引導(dǎo)的時(shí)間狀語從句。?

專題解析

短文改錯(cuò)難度適中,考點(diǎn)分布均勻,保持了歷年的考查重點(diǎn),如名詞、代詞、冠詞、介詞等,沒有考查形容詞和副詞,但是考查了時(shí)間狀語從句。今年考查了四道動(dòng)詞,數(shù)目較多,涉及時(shí)態(tài)、情態(tài)動(dòng)詞、非謂語動(dòng)詞和謂語動(dòng)詞等不同層面。

When I was little,?Friday’s?night was our family game night. After supper, we would play card games of all?sort?in the sitting room. As?the?kid, I loved to watch cartoons, but no matter how many times I asked to?watching?them, my parents would not?to?let me.?They would say to?us?that playing card games would help my brain. Still I?unwilling?to play the games?for?them sometimes. I didn’t realize how right my parents?are?until I entered high school. The games my parents taught me?where?I was a child turned out to be very useful later in my life.


?

概述與答案:

這是一篇記敘文。文章講述了作者小時(shí)候周五晚上家長不允許看卡通片,而是和他一塊兒打牌。高中后作者才明白,這些紙牌游戲在他日后的生活中很有用。



專題解析


  書面表達(dá),既有變化,也有穩(wěn)定性。

  變化是往年大多考的都是書信體,比如介紹信、求助信,建議信等,但是今年全國卷II考查的是通知。還有不得不提的是“李華”不見了。

  不變的是今年依然延續(xù)應(yīng)用文體,寫一篇關(guān)于“觀看英文短片”的通知,寫一部電影,介紹這個(gè)短篇的話題,放映時(shí)間、地點(diǎn)以及表明你對(duì)該短片的觀點(diǎn)、看法。本質(zhì)上仍是寫介紹。另外自主寫作內(nèi)容發(fā)揮空間較大,體現(xiàn)出高考對(duì)考生主動(dòng)創(chuàng)新能力的考查。


  你受學(xué)生會(huì)委托為校宣傳欄“英語天地”寫一則通知,請(qǐng)大家觀看一部英文短片Growing Together, 內(nèi)容包括:

  1. 短片內(nèi)容:學(xué)校的發(fā)展;

  2. 放映時(shí)間、地點(diǎn);

  3. 歡迎對(duì)短片提出意見。

  注意:

  1. 詞數(shù)100左右;

  2. 可以適當(dāng)增加細(xì)節(jié),以使行文連貫。

參考范文


Notice


Attention please, everyone,

  To enrich students’ campus life, the Student Union is going to invite all the students to enjoy an English movie called Growing Together, which mainly talks about the school development. The movie will be shown in the lecture hall of the Art Building on June 10th the Sunday, from 8 a.m to 11 a.m. Those who intend to participate in it are welcomed to give any advice about the movie after watching. In addition, students are required to be there 10 minutes earlier and during the viewing, please keep quiet and clean.

  There’s sure to be a lot of fun. Everybody is welcome.? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

The Student Union

June 8, 2018



【詳細(xì)真題解析】2018年高考英語全國卷二真題全面解析的評(píng)論 (共 條)

分享到微博請(qǐng)遵守國家法律
桃江县| 乡城县| 梁平县| 五河县| 关岭| 西和县| 宁波市| 偃师市| 古丈县| 乡城县| 延庆县| 色达县| 湟源县| 开远市| 正阳县| 菏泽市| 霞浦县| 宝清县| 曲周县| 深水埗区| 墨江| 安顺市| 西峡县| 丽水市| 阳城县| 布尔津县| 丹巴县| 兴业县| 宿松县| 文安县| 邓州市| 延吉市| 博乐市| 潼南县| 葫芦岛市| 鹤壁市| 报价| 侯马市| 德格县| 洪湖市| 高雄县|