考研英語(yǔ)高效閱讀--2016真題
Text 1
?P1? France, which prides itself as the global innovator of fashion, has decided its fashion industry has lost an absolute right to define physical beauty for women. Its lawmakers gave preliminary approval last week to a law that would make it a crime to employ ultra-thin models on runways. The parliament also agreed to ban websites that “incite excessive thinness” by promoting extreme dieting.
?
重點(diǎn)詞匯:
Pride..as.. 以作為...為榮
fashion industry 時(shí)尚業(yè)
physical beauty 形體美
gave preliminary approval…………
ultra-thin models 超瘦模特
excessive thinness 過(guò)度瘦身
extreme dieting……………………..
?
21. According to the first paragraph, what would happen in France?
?
A. Physical beauty would be redefined.
?
B. New runways would be constructed.
?
C. Websites about dieting would thrive.
?
D. The fashion industry would decline.
?
題干關(guān)鍵詞:
原文關(guān)鍵詞
文章定位
考點(diǎn)標(biāo)志
what ? would happen in France
France…h(huán)as ? decided…
P1L1
否定詞lost
?
答案A
?
文章定位
原文關(guān)鍵詞
選項(xiàng)關(guān)鍵詞
解題方法
P1L1
Lost ? an absolute right to define
Redefined
同義表達(dá)
?
?
?
?
?
解析:推斷題。根據(jù)題干first paragraph定位第一段,其中第一句France ,which prides itself as the global innovator of fashion, has decided its fashion industry has lost an absolute right to define physical beauty for woman以作為全球時(shí)尚創(chuàng)新者為榮的法國(guó)承認(rèn)已經(jīng)失去定義女性形體美的絕對(duì)權(quán)利,說(shuō)明法國(guó)以前制定的形體美的標(biāo)準(zhǔn)己不再適用,現(xiàn)在需要做出改變,故A選項(xiàng)為正確答案。
?
P2? Such measures have a couple of uplifting motives. They suggest beauty should not be defined by looks that end up impinging on health. That a start. And the ban on ultra-thin models seems to go beyond protecting models from starving themselves to death as some have done. It tells the fashion industry that it must take responsibility for the signal it sends women,especially teenage girls, about the social tape-measure they must use to determine their individual worth.
?
重點(diǎn)詞匯:
uplifting motives 令人振奮的動(dòng)機(jī)
End up 結(jié)束,死亡
impinging on 影響,沖擊
Go beyond 超出;勝過(guò)
tape-measure [n.] 卷尺
determine [vt.] 決定,確定
?
22. The phrase "impinging on”(Line 2,Para 2) is closest in meaning to
?
A. heightening the value of.
?
B. indicating the state of.
?
C. losing faith in.
?
D. doing harm to.
?
題干關(guān)鍵詞:
原文關(guān)鍵詞
文章定位
考點(diǎn)標(biāo)志
Impinging ? on
Such measures
P2L1
詞義題
?
答案 D
考點(diǎn)
文章定位
原文關(guān)鍵詞
選項(xiàng)關(guān)鍵詞
解題方法
詞義題
P2L1-2
?Such measures,
Excessive thinness
harm
同義表達(dá)
?
解析:詞義題。根據(jù)題干關(guān)鍵詞"impinging on"(line2, para2)定位到第二段的第二句"They suggest beauty should not be defined by looks that end up with impinging on health他們認(rèn)為美女不應(yīng)該以....健康的外表來(lái)界定。該句承接本段第一句"Such measures have a couple of uplifting motive.其中,Such measures 指代的正是第一段中闡述的"雇傭過(guò)瘦(excessive thinness)的模特會(huì)犯罪的法律規(guī)定",且excessive一詞表明了情感色彩是貶義的。因此,推斷出 impinging on對(duì) health是"有害的、不利的",故選[D] doing harm to
?
P3? The bans, if fully enforced, would suggest to women (and many men) that they should not let others be arbiters of their beauty. And perhaps faintly, they hint that people should look to
intangible qualities like character and intellect rather than dieting their way to size zero or
wasp-waist physiques.
?
重點(diǎn)詞匯:
Arbiter [n.]仲裁者;裁決人
Faintly [adv.]微弱地;模糊地
Intangible [adj.]adj. 無(wú)形的,觸摸不到的
wasp-waist t physiques 蜂腰體形